Tom Tellefsen- hvor ble det av Karsten?

I en scene i Gategutter (1949) klatrer Karsten og en annen gutt opp på et lasteplan på en bil, og ved et uhell stikker Karsten kameraten sin i hånden med en kniv i det de skal åpne en striesekk for å stjele kokos. Det hele førte til oppstyr i norske medier. Var det vanlig at norske gategutter brukte kniv? Noen gutter i Bergen ble til og med arrestert fordi de prøvde på det samme stuntet og skadet noen.

Mannen som spilte Karsten i Arne Skouens film døde tidligere i år: Tom Tellefsen (1931-2012). Han var opprinnelig fra Asker, men flyttet til Oslo før krigen hvor han gikk på Vestheim skole. Han fikk en rekke filmroller i ung alder, bla i ytterligere tre Skouen -filmer: Omringet (1960), Nødlanding (1952) og Cirkus Fandango (1954), samt i Kåre Bergstrøms Blodveien (1955).

Etter pangstarten i filmen tok han statens teaterskole, og gjorde etterhvert karriere på Det norske teateret, hvor ofte spilte «den lille mann». I følge Aftenposten kan «Tom Tellefsen…. være så knapp og skarpsynt i utspillet at hans virkelighetssans svir.» Han var også en pioner i fremføringer av Samuel Becketts absurde teater. Avisene proklamerte at Tellefsen var «en mester til å skape disse menneskeklovenene som prøver å finne hverdagens verdighet og en mening i det meningsløse»

På syttitallet var han involvert i en scooterulykke hvor han kjørte inn i en vegg. Etter det slet han litt fysisk. Syttitallet var likevel en kreativ tid. Han spilte Nils Tollvold i musikalen Bør Børson Jr.(1974). Tollvold var mannen som mystisk vis dukker opp med penger når Bør trenger dem som mest.

Året etter fikk han rollen i en av tiårets hyggeligste komedier, Skraphandlere, hvor han spilte mot Leif Juster. Filmen var skrevet av de britiske Fleksnes-forfatterne Galton og Simpson, og ble lansert i norsk, svensk og engelsk utgave. Den norske versjonen ble kritisert for svakt manus, men Tellefsen, bedyret pressen, hadde «en indre styrke som gjør hans roller til mye mer enn skuespilleri. Vi lever med ham og faren hans (Juster), er med i varmen rundt dem, en varme som aldri blir lunken, selv ikke når de krangler som verst.»

Tellefsen var aktiv i filmmediet til han pensjonerte seg i 2001. Fjeset hans var å se i Knut Faldbakkens apokalyptiske Sweetwater (1988) og i kriminalseriene Sejer (2000) og Fox Grønland (2001). Da han døde i 2012 sa hans datter til VG at «det som beskriver han best er nok at han var ganske direkte, og også veldig kjekk»