Nå savner jeg Fjernsynsteatret

Slapp av. Jeg ønsker meg ikke tilbake til NRK-monopolet eller til finsk deppe-drama. Jeg savner Fjernsynsteatrets og NRKs enorme drama-produksjon på DVD eller blu-ray- hvor opplevelsen er frivillig og ikke påtvunget. Blar man gjennom wikipedias uferdige liste ser vi at det dreier seg om en omfattende og uutforsket katalog av norsk drama, som nå har falmet fra folks bevissthet. Det må finnes noen gullkorn der.

Det handler heller ikke bare om «teater» i seriøs forstand, selv om det er vel og bra. Folkekjære skuespillere fra film og revy bidro til flere Tv serier. Leif Juster spilte i Kontorsjef Tangen (1966), Henki Kolstad i Taxi (1969) og Rolv Wesenlund i SK 917 har nettopp landet (1984). Men hvor skulle jeg begynne min jakt på gamle Tv serier? Nrk nøler med å gi ut gammelt materiale på DVD, og de gjør det heller ikke tilgjengelig via nettportalen.

For å finne gamle Tv-serier må jeg begi meg ut i bootleg-universet og spore opp ripper av gamle VHS-opptak, et møysommelig detektivarbeid i nostalgiens tjeneste. NRK har riktig nok gjort Nitime-mordet(1976), Blindpassasjer (1978) og Ta den ring (1982) tilgjengelig. Det meste er imidlertid stuet bort. Fortidens TV virker selvsagt traurig sammenlignet med Broen og Game of Thrones. Men noe evigvarende. Hvem kunne ikke tenkt seg å se Wenche Foss som Amanda Wingfield i Tennessee Williams’ Glassmenasjeriet eller en norsk versjon av Jeppe på Bjerget? Fjernsynsteatret kunne varte opp med landets beste skuespillere.

Et av mine tidligste TV-minner var Helge Reiss som Den røde pimpernell (1968). Jeg tror jeg så en reprise, og syntes det var fryktelig stas. Barne og ungdomsavdelingen i NRK sto bak produksjonen. Dette var jo i en tid før internett. Først senere ble jeg klar over at Helge Reiss utseendemessig lignet Leslie Howard fra den berømte versjonen fra 1934.

Fjernsynsteatrets versjon av Skipper Worse (kan sees gratis på nrk.no) var en annen av disse gode erindringene. Kiellands Skipper Worse var en frodig karakter, og Lasse Kolstad spiller ham utmerket i serien fra 1968. Seilskuta Christian Radich gjør en strålende entre i serien (se video), som var påkostet og godt spilt.

Det var de gode minnene. Jeg har fortrengt de absurde stykkene til Samuel Beckett og Eugene Ionesco, forfattere som i følge Rushprint forsterket forestillingen om et «et elfenbenstårn der den ven­strevridde kultureliten sto og pisset ned på folket».

Norsk Films katalog skal snart bli tilgjengelig over Itunes. Kanskje NRK kunne gjøre Fjernsynsteatret tilgjengelig der de også? NRK tror antagelig at jeg er helt sprø som skriver e-poster til dem og etterlyser Fjernsynsteatret, så «hatet» som det var i sin samtid. Men tiden leger altså alle sår. Vet du hva du savner om 25 år?

Lasse Kolstad som Skipper Worse (til venstre)

Lasse Kolstad som Skipper Worse (til venstre)

Skuta til Worse vender hjem

Skuta til Worse vender hjem