En egen norsk drama-kanal?

Når man i Norge skal måle dagens TV-programmer mot noe bedre bruker man ofte serier som Sopranos, The Wire, Broen eller Borgen som sammenligningsgrunnlag. Sjelden har jeg sett at programmer fra norsk TV historie blir trukket frem som noe bra. Bortsett fra kontroversen rundt dramaproduksjoner som Erobreren eller Lilyhammer er debatten om norsk TV-drama ganske historieløs, synes jeg. Ingen trekker perspektiver til tidligere tider og sier at slike programmer vil vi ha igjen. Kanskje finnes det ikke noe å se tilbake på? Kanskje alt har vært helt elendig? Men det finnes heller ingen avis-debatt som problematiserer den norske TV-historien, og som sier at dette var dårlig fordi man gjorde den eller den feilen. Det finnes fortidige kalkuner, så vel som suksesser, men begge er utelatt fra den nåtidige debatten.

Den tidlige TV historien var dominert av NRK og debatten foregikk bak lukkede dører der. Avisene har alltid anmeldt de siste norske drama-seriene, men både anmeldelsen og seriene forsvinner fra offentligheten etter første visning. Ingen av fortidens NRK-produksjoner blir sammenlignet med dagens TV-drama i pressen. Få artikler sammenligner de økonomiske betingelsene for tidlig TV-drama med de økonomiske betingelsene for dagens norske TV-drama. Prisverdige historikere som Hans Fredrik Dahl ser ut til å ha et bredere perspektiv enn bare drama. Det eneste jeg kan finne i bibsys er en masteroppgave fra 2010.

Så har vi også forholdet mellom Norges gamle TV-drama og utenlandsk TV-drama fra samme periode. Hvordan var NRKs prestasjoner sammenlignet med BBC eller SV-TV i samme periode? Hvorfor var det slik og hva kan norsk TV i dag lære av historien?

Norge har en del historikere som skriver om norsk film. Spillefilmen blir debattert, om ikke på Internett, så ihvertfall gjennom bøker og artikler. Det finnes en flott TV-serie om norsk film laget av Jan Anders Diesen og Tore Helseth. Jeg har ikke funnet noe lignende dokumentarisk tilbakeblikk på norsk TV- drama sin historie. Tv-drama er og blir ferskvare, til tross for at gamle serier godt kan sees om igjen.

For en stund siden prøvde jeg å finne gamle dramatiseringer av Alexander Kielland. Jeg har alltid hatt en svakhet for Kiellands frodige skikkelser. Mest kjent er kanskje Tancred Ibsens spillefilm Tørres Snørtevold (1940) som var basert på boka Jacob (1891). NRK lagde imidlertid serier både av Skipper Worse og Fortuna-triologien. Bootleg-versjoner av Skipper Worse (1968) flyter fritt rundt på internett, men Fortuna (1993) er nesten umulig å få tak i. Ikke bare er det umulig å få tak i gamle TV-programmer, en vurdering av innholdet, ja til og med et sammendrag av handlingen, er vanskelig å oppdrive.

Mitt forslag er derfor at man lager en egen TV kanal kalt «Drama Norge» hvor gamle norske drama serier og spillefilmer blir vist om igjen. Når serier som Benoni og Rosa (1973), Fortuna eller de første episodene av Hotell Caesar har gjort sin plikt i moderkanalene kan de leve evig sammen med norske filmklassikere i en egen norsk drama-kanal. En kanal som er mer norsk og mer historisk bevisst enn TV 1000 Nordic. Det kunne bli Norges svar på TCM.