Håpløse viking-drømmer

Norge har nesten ingen vikingfilmer, men våre fordums helter hjemsøker likevel fedrelandet. Gjennom hele norsk filmhistorie har prosjekt etter prosjekt strandet.

Tancred Ibsen var den første nordmannen som bragte drømmen om vikingfilm til Hollywood. Han prøvde forgjeves å få Irwin Thalberg, den kjente produsenten, med på å lage et epos om Leif Erikson med tittelen A Viking Hero.

På 1970-tallet ville Pål Løkkeberg lage vikingfilm basert på Håvard Isfjordings saga etter et manuskript av Jens Bjørneboe. Sommeren 972, som filmen het, fikk aldri finansiering.

På åtti-tallet ville Erik Gustavson lage vikingfilm. The viking var tittelen og skulle være internasjonal. Intet resultat. Gustavson tok mange år fram ideen igjen og proklamerte at dette skulle bli en film-trilogi med budsjett på 70 millioner dollar. Runekorset het et annet mislykket vikingprosjekt på 1980-tallet. Den tok utgangspunkt i et verk av Vera Henriksen, og både Sean Connery og Patrick Swayze skal ha snust på manuset. Pressen var entusiastiske, men ingenting hendte.

I 2009 fortalte regissør Nils Gaup Bergens Tidende at han gjerne skulle lage viking film basert på Randi Førsunds manus Hemnen med budsjett på 100 millioner kroner. Siden har det vært stille om saken. I 2011 fikk Arne Berggren støtte for å utvikle manus til tv dramaet Yggr, en serie om Harald Hårfagre og hans besettelse av samejenta Snøfrid. Vi har ikke hørt mere fra ham heller.

Den siste uken har regissør teamet Roenberg gått ut i media og sagt at de også vil lage vikingfilm, denne gangen på engelsk med Russel Crowe i hovedrollen. Skal man dømme etter erfaringen, regner jeg med at denne planen havner i en dyp skuff.

I mellomtiden kan vi kose oss med Gabriel Byrne i den irske viking-serien Vikings.