Knut Bohwim -lite original, men morsom

Kritikerne gråt, mens publikum jublet når Knut Bohwim laget film. Det var hans fetter, skuespilleren Odd Borg, som i sin tid fikk ham jobb som skuespiller i en Edith Carlmar film. Bohwims bestefar var kinoeier i pioner-tiden, så filmen lå i blodet. Etterhvert fikk han jobb bak kamera i Centralfilm, men sluttet der da styret i selskapet nektet ham å lage spillefilm. Resultatet ble Teamfilm, et samarbeid mellom ham selv og Knut Andersen og Mathis Mathiesen.

Teamfilm ble stedet hvor Bohwim begynte sin karriere som kommersiell filmskaper. Han laget mesteparten av filmene sine uten statlig forehåndsstøtte. Publikum strømmet til kinoene. De fleste filmene til Bohwim hadde utenlandske manuskripter, bla annet Olsenbanden-filmene som var danske, samt Festival i Venedig (1968), Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe (1970) og Ute av drift (1992) som alle var baserte på engelskspråklige skuespill.

Skulle det dukke opp flere lik .. (1970) er basert på skuespillet Busybody (1964) skrevet av briten Jack Popplewell. Året før den norske filmen hadde danskene laget en filmversjon. Den norske filmen er imidlertid ganske vellykket med Aud Schønemann som den innpåslitne vaskekona Lily Hansen, en rolle som kler Schønemann perfekt.

Lilly Hansen finner sin arbeidsgiver med en kniv i ryggen. Politioverbetjent Bakker spilt av Arve Opsahl tar saken. Men så forsvinner liket og arbeidsgiveren dukker opp lys levende. Lily Hansen prøver å nøste opp mysteriet med det forsvunne liket. Schønemann har akkurat den passe blandingen av pågangsmot og naivitet.

Ute av drift (1992) er en farse basert på skuespillet Out of order (1990) av den engelske forfatteren Ray Cooney. Filmen har et ganske statisk kamera og vi følger det hele nesten som publikum foran en scene. Dette er en politisk farse om en minister som er utro mot sin kone, og alle intrigene og forvekslingene som oppstår når de ulike aktørene, samt et lik, dukker opp samtidig på et hotellrom. Rolv Wesenlund spiller ministeren, men filmens store trekkplaster er Nils Vogt (se video nedenfor), hans hardt arbeidende statssekretær hvis oppgave er å dekke over det hele.

Skulle det dukke opp flere lik (1970) og Ute av drift (1992) bærer begge preg av å være filmede teaterstykker. Filmteknisk er de vasne og fantasiløse, akkurat som de fleste av Bohwims filmer. Likevel er de blant de vellykkede komediene i norsk film. Bohwim greide å tilpasse den utenlandske farse-sjangeren til norske forhold. Litterært tyveri forekommer ikke bare i Hollywood.

Toralf Sandøs Den Forsvundne pølsemaker (1941) var kanskje en av de første norske lydfilmene som balanserte mellom kriminalmysteriet og komedie. Gjennom Olsenbandenfilmene og de filmede teaterstykkene koblet Bohwim seg til denne tradisjonen. Som publikum er vi evig takknemlig. Noen av de morsomste produksjonene som er laget er krysninger mellom ulike former for sjangerfilm og komedie.

Arve Opsahl (venstre), Aud Schønemann som vaskekone og Helge Reiss

Arve Opsahl (venstre), Aud Schønemann som vaskekone og Helge Reiss