Det store varpet(1960)-Ålesunds Hollywood epos

det store varpetÅpningen på Nils R. Müllers silde-drama Det store varpet viser bredt anslåtte panoramabilder av seilasen inn til Ålesund. Alle som har sett Ålesund vet at noe mer spektakulært skal man lete lenge etter. Kamera følger skutene helt inn i havnen og glir grasiøst mellom båtene. Det hele kunne vært begynnelsen på et Hollywood epos, bare men den åpenbare mangelen at filmen er i sort-hvitt i stedet for technicolor. Musikken er imidlertid storslått og svært unorsk.

Det store varpet handler om brødrene Jon og Ola som er rivaler om sin fars gunst, en fiskebåtreder spilt av Alfred Maurstad. Ola, den yngste sønnen, har dessuten en rival til sin utkårede Birgit. Når filmen begynner er hun nemlig i ferd med å slå opp med Ola for å gifte seg med et tryggere valg: forretningsmannen Sigurd.

Ola slites i stykker av rivaliseringen med broren og Sigurd og dette påvirker hans jobb som ansvarlig for notene på fiske-skutene. Dette følelsesmessige krysspresset på den ungdommelige helten forvandler Per Christensen (1934-2009) som spiller ham til Norges svar på James Dean og Montgomery Clift. Christensen, som også spilte rotløs ungdom i Müllers Bjørnboe-film, Tonny (1962), har kopiert mye fra femtitallets Hollywood helter. I tillegg ligner han litt på James Dean av utseende. Nettopp denne åpenbare inspirasjonen gjør dessverre at enkelte av filmens scener mellom Birgit og Ola virker noe kunstige. Hun som spiller Birgit er langt fra noen Elizabeth Taylor.

Snart beveger filmen seg imidlertid ut på havet og vi får noen fine bilder fra sildefisket. Det bygger seg opp en spenning som topper seg i en ulykke. Så slutter filmen, etter bare en time og trettifem  minutter. En film som går fort forbi altså, men som er verdt å få med seg.

det store varpet 2