Norges 10 mest interessante filmskurker

stellan

Slemmingene i norsk film er  stort sett mere sammensatte enn monstrene som jager ungdommer med stikkvåpen i skrekkfilmer. Vi har mange snille skøyere som Egon Olsen i Olsenbanden, men Olsenbanden er egentlig helter. Dermed er de ikke relevante for denne lista. Ibsens største skurk, Hedda Gabler, finnes heller ikke i noen god norsk filmversjon, så også hun er utelukket. Men jeg har inkludert noen kvinner.

Her er lista:

1. Fændrik i Fant (1937) spilt av Alfred Maurstad. Han er både livsbejaende og slem. Han voldtar en kvinne og holder henne fanget, men betaler med livet. (Maurstad har spilt mange andre interessante skurker, bla Vigleik som banker opp en gammel mann i Brudeferd i Hardanger(1926) og Tørres Snørtevold (1940). Snørtevold er imidlertid god på bunnen, så han kan vi ikke ha med her)

2. Tim i Det Brenner i natt (1955), spilt av Claes Gill. Tim jobber i avisen på dagtid, men om kvelden lever han et liv som pyroman – til skrekk for Oslos befolkning. Dette er en stor rolletolkning av Gill som viser oss hvordan Tim kjemper mot sin egen lidelse.

3. Forfatteren Jon Holt i Insomnia (1997) spilt av Bjørn Floberg. Bjørn Floberg spiller en forfatter som i et øyeblikks vanvare tar livet av en ung jente. Når han dekker over det hele blir han gjenstand for en komplisert etterforskning.

4. Broder Gabrielsen(1966) spilt av Alf Malland. Når religiøse ledere lar seg beruse av den makten de har over andre ender de opp som broder Gabrielsen.

5. Direktørfruen Sonja i Døden er et kjærtegn (1949) spilt av Bjørg Riiser-Larsen. En kvinne som driver helten til undergangen. Her kunne vi også nevnt «femme fatale»-kvinnene i Blackout(1986) og På slaget åtte(1957), som begge er hakket ondere enn Sonja. Men Sonja var først.

6. Erik Dahl i Ukjent mann (1951) spilt av Alfred Maurstad. Maurstad spiller en rømt straff-fange. Hans forbrytelse er ikke noe mer enn svindel, men han lever et vanskelig liv på flukt. Kjærligheten for hans egen sønn blir hans undergang til slutt.

7. Ulrik i En ganske snill mann spilt (2010) av Stellan Skarsgård. En kostelig skikkelse i en svart komedie. Skarsgård spiller en yrkesforbryter som nettopp har sluppet ut av fengsel. Han planlegger hevn på de som tystet på ham, men det hele blir mer komplisert når han gjenforenes med sin voksne sønn.

8. Odd Johan Askvik i En helt vanlig dag på jobben(2010) spilt av Jon Øigarden. Journalister kan være noen skikkelig ———–. Det vet vi alle etter å ha sett denne filmen.

9. Gestapisten Siegfried Fehmer i Max Manus (2008) spilt av Ken Duken. Kan man ha en liste over skurker uten å nevne en nazist? Fehmer, som er basert på en virkelig person, får her representere alle nazistene i norske krigs-filmer.

10. Madame Vera Wadjevska i Madame besøker Oslo (1927) spilt av Naima Wifstrand, som senere ble kjent i Ingmar Bergmanns filmer. I denne filmen er hun morfinist, vamp og profesjonell svindler. I ledtog med en slesk baron som også er stoff-langer.

11. Ekstra: Kurt i Kurt blir grusom (2008) spilt av Atle Antonsen. En vanlig arbeidsmann går fullstendig berserk i denne artige tegnefilmen når han oppdager at ingen egentlig respekterer ham.