Taxi (1969)- en hyggelig overraskelse

taxi

De som har sett den britiske serien Jonathan Creek (1997-2014) vet at magi og åstedsgransking går godt overens. Det klassiske mysteriet med «det lukkede rom» er en egen sjanger både i tryllekunsten og i kriminallitteraturen. Blandingen av de to er langt fra ny. NRKs første krimserie, Taxi, med Henki Kolstad i rollen som drosjesjåføren Oscar Lund, bygde på et konsept som var svært likt Jonathan Creek. Og serien er minst like god som denne.

Oscar Lund og hans arbeidskollega, en hobby-magiker som er kjæreste med Oscars niese, løser krimgåter i fem episoder, som alle varer rundt 45 minutter. Serien er skrevet av Andre Bjerke (under navnet Bernhard Borge) og Harald Tusberg.

Dette er en kavalkade av kjente norske skuespillere: her dukker bla Alf Malland, Carsten Byhring, Jon Eikemo, Aud Schønemann, Carsten Winger og mange andre kjente fjes opp i birollene. Plottene er varierte og persongalleriet fargerikt, men alle episodene er bygd over samme lest. Det er alltid i arbeidskollegaens tryllekunstner at Oscar Lund finner løsningen på gåtene. Dette bryr oss ikke noe særlig fordi det hele er så godt skrudd sammen at vi hygger oss likevel.

Narko-smugling, nazi-doktorer på flukt fra loven og kunsttyveri er blant problemene Oscar Lund må bryne seg på. Her finnes dessuten fine miljøskildringer fra ungdomsmiljøer, samt overraskende scener hvor Espen Skjønberg blir dyttet av en balkong i en høyblokk bare for å lande på markisen i etasjen under.

Noen litt banale scener finnes det likevel, for eksempel i episoden «Et godt papir» hvor lik blir byttet om i noen lik-kister. Der erklærer skurken at grensen mellom geni og galskap er tynn, og at han selv tilhører de første kategorien. Kanskje ikke den mest overbevisende dialogen, men vi må huske at dette er kose-krim i Agatha Christie-tradisjonen. Her er det lite blod og samfunnskritikk. Det hele handler om å hygge seg med tryllekunsten og krimgåten- og prøve og gjette løsningen.

Skuespillerne i denne gamle serien spiller dessuten svært naturlig, spesielt Henki Kolstad, Norges etter min mening fremste leading-man. Vi ser sjelden noe overspill fra de andre heller, noe som tyder på at de kunne sine saker den gang også, både skuespillerne og regissørene Morten Kolstad og Harald Tusberg. Tusberg er kanskje mest husket som programleder i dag, men han var faktisk en habil manusforfatter og regissør også. Det er påfallende hvor lett og uanstrengt Taxi er, spesielt når vi sammenligner med forknytte, moderne tv-fiaskoer som Erobreren (2012).

Nyere Tv-serier har tatt opp ideen om Taxi-sjåfører som løser krimgåter, bla den amerikanske serien Hack (2002-2004): Men norske Taxi var altså laget lenge før både denne og britiske Jonathan Creek. Taxi (1969) er tilgjengelig fra NRKs nettsider.